LE MARCHE BLOG

verdicchio

Verdicchio
Al honderden jaren wordt de verdicchiodruif verbouwd in de heuvels van de Centrale Marche. De naam verdicchio is gebaseerd op het Italiaanse woord 'verde' (groen). Het klimaat in Le Marche is uitgesproken gunstig voor deze druif. Zonnige dagen en koele nachten, de matigende invloed van de Apennijnen en de invloed van de zeewind vanuit de Adriatische zee werken positief op de Verdicchio. Het maakt de Verdicchio de meest karaktervolle inheemse wijn van Italië.

Deze druif groeit het best in goed gedraineerde gronden van kalk en zandsteen. De smaak van de Verdicchio is verfijnd, fruitig met prettige frisse zuren. Omdat deze wijn (in tegenstelling tot de meeste witte wijnen) behoorlijk wat jaren bewaard kan worden is er ook verschil te vinden in body en intensiteit tussen jonge en oude wijnen. De oudere wijnen zijn voller en "kruidiger" van smaak. Karakteristiek voor deze wijnen is de bleekgele kleur met groene reflecties (verde!).

De Verdicchio heeft in de neus een delicaat bouquet met tonen van appel en perzik. En een uitgebalanceerde en droge smaak, met een klein bittertje in de afdronk. De wijn behoort tot de beste witte wijnen van Italië en wordt door sommigen zelfs gezien als Italië’s beste begeleider van visgerechten.

_Z7C2964_DxO%20BL

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Verdicchio dei Castelli di Jesi uit de noordelijke Marche en de Verdicchio uit het meer zuidelijk gelegen Matelica, de Verdicchio di Matelica. De bodemgesteldheid verschilt en in Matelica wordt de warmte van de Adriatische zee getemperd door de Monte San Vicino, middenachter op bovenstaande foto. Dit zorgt ervoor dat de Verdicchio di Matelica meer “mineralig” en “slanker” van smaak is. We vertellen meer over een aantal wijnproducenten van de Verdicchio. 

_Z7D1225_DxOPS24

We beginnen met een vijftal producenten uit Matelica en omgeving. Het productiegebied van Matelica is tien maal kleiner dan dat van Jesi. De bodemgesteldheid is totaal anders, er heerst een speciaal microklimaat en de wijnstokken zijn vaak van een andere oorsprong. De producenten van de Verdicchio di Matelica bevinden zich in een smalle strook rond Matelica op de 42e breedtegraad evenwijdig aan de Adriatische Zee.
We stellen ze aan u voor van "Noord naar Zuid".

Bisci MonacescaBelisario Azienda GagliardiColpaolaTenuta Piano di Rustano
_Z7D1225_DxOPS24

De Verdicchio di Jesi -officieel “Verdicchio dei Castelli di Jesi”- heeft naamsbekendheid gekregen door een aantal grote producenten. Naast deze grootschalig geproduceerde Verdicchio kent de zone van Verdicchio dei Castelli di Jesi een aantal topproducenten die geregeld een eervolle vermelding krijgen in de toonaangevende Italiaanse wijngids “Gambero Rosso”. We stellen u graag voor aan zo’n kwaliteitsproducent waar de heer Hamersma -terecht- lyrisch over schrijft. Onze favoriet in Jesi.

Naar Poderi Mattioli