Le Marche Blog

bisci

Azienda Agricola Bisci is een begrip in de wijnbouw in Matelica. In 1972 kochten de gebroeders Giuseppe e Pierino Bisci een terrein van 25 hectare dat zij geschikt maakten voor het verbouwen van druiven voor de productie van Verdicchio di Matelica.

Tegenwoordig dragen de zonen Mauro en Tito zorg voor kwalitatief hoogstaande wijnen, waarbij traditie gekoppeld wordt aan zorg voor de natuur. Zo is sinds 2016 de teelt van de druiven volledig biologisch. Van de 25 hectare wordt het grootste deel gebruikt voor de teelt van de verdicchiodruiven en een gedeelte voor sangiovesedruiven en merlotdruiven.

De wijngaarden zijn idyllisch gelegen in de lieflijke Marchesiaanse heuvels. Met een gunstige ligging op het zuiden, op zo’n 320 tot 370 meter hoogte.

_Z903256_DxO%2024

Even geduld a.u.b., dat krijgen we vaak te horen als wij de nieuwe jaargangen van de Verdicchio willen proeven. Geduld is een schone zaak. Volgens Bisci een noodzaak om goede wijnen te krijgen. Door de speciale klimatologische omstandigheden en het karakter van de verdicchiodruif met zijn vrij hoge zuurgraad vindt men het verstandiger om even te wachten tot de Verdicchio di Matelica goed op dronk is alvorens hem op de markt te brengen.

_Z7C2350_DxO%2024

Deze toewijding proef je in de wijnen die Bisci maakt. In de drie soorten Verdicchio di Matelica, waarvan de “basis” Verdicchio kwalitatief hoger is dan menige Riserva van andere producenten van Verdicchio. In de Spumante Verdicchio di Matelica die men sinds kort produceert. Of in de twee soorten rode wijnen gemaakt van sangiovese- en merlotdruiven. Kortom een top wijnhuis met schitterende ligging.

_Z903249_DxO%2024

Een bezoekje aan de cantina. In alle rust rijpen hier de wijnen. In grote cementen tanks die van binnen met tegels zijn bekleed. Precies zoals het vroeger ging. Maar tegenwoordig wel temperatuur gecontroleerd!

_Z903272_DxO%2024

Niet alleen de Verdicchio, maar ook de rode wijnen die geen houtrijping behoeven te hebben gedijen prima in “cement”.

_Z903278_DxO%2024


Persoonlijk goedgekeurd door de keldermeester!

_Z903296_DxO%2024

In dezelfde ruimte treffen we de barriques waar een gedeelte van rode wijnen zijn houtrijping verkrijgt.


_Z7C3368_DxO%2024%20PM

Houtrijping op Franse eiken vaten.

_Z7C3364_DxO%2024

Goede wijn kan alleen gemaakt worden van goede druiven die met aandacht met de hand worden losgeknipt en zacht worden gekneusd en daarna met liefde worden opgevoed totdat ze in mooie flessen en voorzien van mooie etiketten tot ons komen. Zo hoort een Verdicchio druiventros er uit te zien. 

Bisci maakt drie soorten Verdicchio di Matelica.

_Z901541_DxO%2024

Verdicchio di Matelica DOC
Met groene dop. Handgeplukt, meteen naar de dichtbijgelegen cantina gebracht en daar verwerkt. Dat is de “basis” Verdicchio van Bisci. Volle smaak, fris met mooi bittertje en geur van witte bloemen.

Vigneto Fogliano Verdicchio di Matelica DOC
Met gele dop. Een Verdicchio di Matelica die alleen in de beste jaren wordt gemaakt van de beste druiven van de beste wijngaard: Vigneto Fogliano. Vol van smaak, gestructureerd, lang houdbaar. Mooie fruittonen, en lange afdronk.


Senex Verdicchio di Matelica Riserva DOCG
Een Riserva wordt gemaakt van de allerbeste druiven van de wijngaard uit 1978! Een topsectie die top aandacht krijgt in de cantina. Een wijn om stil van te worden! 

Naar Le Marche Blog VerdicchioNaar Le Marche Blog Wijn