LE MARCHE BLOG

le marche

Le Marche?
Le Marche (spreek uit Le Marke) wordt ook wel het best bewaarde geheim van Italië genoemd. Le Marche (de  Marken) of alleen Marche (minder officeel gezegd), is een veel minder bekende regio dan het op dezelfde hoogte gelegen Umbrië en Toscane. Le Marche, dat verwijst naar het Germaanse woord Mark ofwel grens, ligt ingeklemd tussen de Adriatische kust en de bergketens van de Apennijnen en Sibellijnen.

Le Marche heeft eigenlijk alles te bieden: zee en strand, maar ook mooie bergdorpjes en zelfs skigebieden. Kortom: Italië in één regio. Het heeft een eigen karakter en wordt niet overlopen door toeristen. 

Le Marche strekt zich uit van vlak onder het kleine staatje San Marino in het noorden tot aan de bergen van het Gran Sasso nationaal park in het zuiden. Langs de 170 km lange kustlijn vind je mooie zand- en kiezelstranden. Net onder de hoofdstad Ancona vind je het gebied Monte Conero. Maak kennis met haar heerlijke wijnen, de Rosso Conero en de schitterende kustplaatsjes Numana en Sirolo met hun prachtige stranden.

Landinwaarts vind je schitterende steden zoals Urbino, de cultuurstad van deze regio of Macerata, dat bekend staat om de fantastische openlucht opera. Ook de plaatsen Ascoli Piceno en Fermo zijn zeker een bezichtiging waard. Je vindt hier de mooie grote pleinen met daaraan de fijne barretjes en restaurants. Daarnaast vele kerken en andere mooie oude gebouwen. Le Marche staat bekend om haar grootste dichtheid van musea in Italie.

Marche%20posizione%20SR

De regio ”Le Marche” is verdeeld in vijf provincies. De indeling is ook gevoelsmatig. Wij wonen vlakbij Matelica in de provincie Macerata. Een buurman pakweg 600 meter verderop is "van Ancona”; een andere provincie, andere belasting en andere regels.

In dit blog maken we -om praktische redenen- onderscheid tussen de “noordelijke Marche”, bestaande uit de provincie Pesaro-Urbino plus de provincie Ancona. De “centrale Marche”, dat is de provincie Macerata. De “zuidelijke Marche”, die omvat de provincies Fermo en Ascoli Piceno.

Naar Le Marche Blog Reis