Le Marche Blog

belisario

Cantine Belisario ontstond in 1971 als een coöperatieve wijnproducent. De wijngaarden beslaan in totaal driehonderd hectare in de “Alta Valle Esina”. Deze vallei rond Matelica, is evenwijdig gelegen aan de Adriatische zee en heeft daardoor een optimaal ligging op de zon. De Alta Valle Esina heeft een continentaal klimaat met aanvoer van koele lucht uit de Apennijnen en een “Mediterraan” zonnetje met voldoende zonuren en hoge temperaturen overdag. Deze afwisseling tussen dag- en nachttemperatuur zorgt voor een overvloed aan aroma’s en het behoud van de aciditeit: het bijzondere karakter van een Verdicchio di Matelica.

Roberto Potentini, de oenoloog van Belisario, wordt gezien als een van de beste wijnmakers van Italië. Met Belisario weet hij -dankzij de inzet van de ongeveer 200 leden- met een productie van 30.000 hl- een zestal bijzondere soorten Verdicchio di Matelica te maken.

De Verdicchi van Belisario zijn zowel kenmerkend voor een Verdicchio als uniek. Ze hebben hun eigen stijl, wars van trends. Factoren die daarvoor zorgen zijn: de bijzondere mix van bodem, klimaat en wijnstokken plus het gebruikmaken van enerzijds traditie zoals het gebruik van opslag in cementen vaten en anderzijds geavanceerde technologie zoals het “wassen” van druiven met behulp van ozon. De topwijn van het huis is de “Cambrugiano”, een volle Verdicchio di Matelica Riserva die gedeeltelijk in Franse barriques rijpt.

_Z903256_DxO%2024

In 2021 werd -helaas in tijdens Covid- het vijftigjarig jubileum gevierd. De cantina was passend versierd.

_Z7C2964_DxO%2024

De cantina heeft zijn kleinschalig karakter behouden. Maar zodra je de grote hal binnenkomt waan je je in een kathedraal. Met de houten barriques als banken en de gigantische RVS-tanks als pilaren. Hier maakt men WIJN!

_Z7C3407_DxO%2024

In een andere hal staan RVS-tanks van 300 hl. Zeg maar 40.000 flessen. Alles is keurig en verzorgd. Deze aandacht vertaalt zich in goede wijn

_Z903249_DxO%2024

Dit is de Verdicchio di Matelica “Cambrugiano” letterlijk in wording. Eerst de fermentatie op RVS-tanks en daarna gedeeltelijk in barriques, een eikenhouten vat met een inhoud van 225 liter.

_Z903272_DxO%2024

Opmerkelijk dat men gebruik maakt van fermentatie en opslag van -in dit geval rode- wijn in cementen vaten die van binnen bekleed zijn met keramische tegels. Cement heeft een constante temperatuur en de wijn beweegt zich op natuurlijke wijze met de natuur mee. 

_Z903278_DxO%2024


De wijngaarden beslaan in totaal driehonderd hectare in de “Alta Valle Esina”. Wij laten meer zien van de wijngaard van een van de 200 soci (leden) van Belisario, de famlie Cegna. Toevallig onze buren, toevallig de wijngaard waar wij op kijken en toevallig een van de wijngaarden die bijdraagt aan de “Cambrugiano”, het paradepaardje van Belisario. In de achtergrond ziet u de bergen die de warme zeewind van de Adriatische zee tegenhouden.

_Z903296_DxO%2024

Aan de andere kant van de wijngaard van de familie Cegna liggen de bergen richting Esanatoglia die ook veel narigheid tegenhouden en zorgen voor het unieke microklimaat dat zo bijzonder is voor Matelica en omstreken.


_Z7C3368_DxO%2024%20PM

Zo stelt men zich wonen tussen de wijnranken voor.

_Z7C3345_DxO%2024

In de bergen in de achtergrond ligt iets rechts van het midden de “Monte San Vicino” met een hoogte van 1480 meter die de warme lucht vanaf de Adriatico tegenhoudt. Van de Monte San Vicino heb je aan de ene kant zicht op de Adriatische Zee en de andere kant het fraaie binnenland.

_Z7C3348_DxO%2024

De trossen verdicchiodruiven hangen half September geduldig te wachten op hun finale rijping en het gewenste suikergehalte, om daarna -na zorgvuldige selectie- met de hand geplukt te worden en snel vervoerd te worden naar de nabijgelegen cantina.

_Z7C3364_DxO%2024

Een tros verdicchiodruiven heeft een kenmerkende vorm; langwerpig met een brede “uitbouw”. 

Belisario maakt zes soorten Verdicchio di Matelica

_Z901541_DxO%2024

Valbona Verdicchio di Matelica DOC
De basis Verdicchio di Matelica van Belisario. Prettig drinkbaar voor elk moment. Met schroefdop voor inschenk gemak.

Del Cerro Verdicchio di Matelica DOC
Een fraaie Verdicchio di Matelica met goede prijs/kwaliteitsverhouding. Er wordt extra zorg besteed aan het proces van wijn maken. Lekker bij warme voorgerechten en vis.

Vigneti B Verdicchio di Matelica DOC
Gemaakt van druiven van biologisch geteelde druiven van geselecteerde wijngaarden. Een mooie, zuivere Verdicchio di Matelica. Bij fraaie voorgerechten en vis.

Animologico Verdicchio di Matelica DOC
Een bijzondere Verdicchio di Matelica. Gemaakt van biologisch geteelde druiven, zonder toevoeging van enige vorm van sulfieten. En gemaakt met vernieuwende technische en oenologische technieken. Zo wordt in de wijngaard geen gebruik gemaakt van koper om schimmelvorming te voorkomen. Als alternatief hiervoor gebruikt men een natuurlijk product. De druiven worden na het oogsten met Ozon gewassen. Dat zorgt voor “zuivere” druiven en “schone” most. De vergisting vindt plaats met natuurlijke gisten en op lage temperaturen om de kwaliteit en optimale smaak te waarborgen. De fles is “gebrand” in de oven voor optimale zuiverheid en is ondoorzichtig zwart. De “kurk” is gemaakt van hergebruikt rietsuiker. Het bottelen gebeurt op lage temperaturen en in een schone omgeving. Natuurlijk natuurlijk en dat proef je! Zo zuiver kan een Verdicchio di Matelica zijn.

Meridia Verdicchio di Matelica DOC
Een “traditionele” Verdicchio di Matelica. Goed gerijpte verdicchiodruiven worden na de vinificatie gerijpt op cementen vaten. Dit is de traditionele manier van Verdicchio maken in Matelica. Rustig en de natuur volgend. Dat proef je in Verdicchio vol smaak met zijn goedgele kleur. Voor een mooi aperitief of een gewoon een goed glas wijn.

Cambrugiano Verdicchio di Matelica Riserva DOC
Een “klassieke” wijn geproduceerd sinds 1988. Het is de eerste “Verdicchio” met de benaming “Riserva”. Een rtservsa wordt gemaakt van de beste, vooraf geselecteerde druiven in de best jaren van de beste wijngaarden. Zorgvuldig gemaakt. Een gedeelte wordt bewaard in kleine houten vaten en zorgvuldig toegevoegd aan de in RVS-tanks opgevoede Cambrugiano. Een volle, rijke wijn bij prachtige visgerechten, wit vlees, gerijpte kaas. Een standaard.

Naar Le Marche Blog VerdicchioNaar Le Marche Blog Wijn