LE MARCHE BLOG

azienda gagliardi

We stellen “Azienda Gagliardi” van Umberto Gagliardi uit Matelica aan u voor. De vader van Umberto ging als eerste in Matelica Verdicchio per fles verkopen. Umberto was de eerste producent in Matelica die Verdicchio di Matelica D.O.C.G., een zogenaamde “Riserva” mocht verkopen. Umberto is ook voorzitter is van de “Associazione dei Produttori del Verdicchio di Matelica”. Hij is buitengewoon aardig is én maakt mooie wijnen.

_Z7C2403_DxO

Umberto Gagliardi heeft twee wijngaarden. De eerste wijngaard is speciaal voor de (witte) verdicchiodruiven en de andere voor de (blauwe) merlot-en sangiovesedruiven. De wijngaard voor de verdicchiodruiven ligt op 385 meter hoogte en heeft zicht op de Monte San Vicino, de beeldbepalende berg in dit gebied. Hier bevinden zich wijnstokken die zijn vader Gino in de zestiger jaren van de vorige eeuw heeft geplant. Daarnaast zijn er ook wijnstokken die later zijn aangeplant.

De wijngaard zelf bestaat weer uit twee gedeeltes. Het ene gedeelte is voor de "Selezione Verdicchio” de “basis” Verdicchio di Matelica en het andere gedeelte levert de verdicchiodruiven voor de “Maccagnano”, de Verdicchio di Matelica Riserva, de hoogste kwaliteit Verdicchio di Matelica. De Riserva wordt gemaakt van de beste druiven en krijgt bij het maken speciale aandacht.

Le%20Marche%20Blog%20LM

Nee, dit is geen perenboom. Zo ziet een zestig jaar oude wijnstok eruit. Zorgvuldig geplant door vader Gino. Tegenwoordig rooit men vaak wijngaarden die ouder zijn dan vijfentwintig jaar. De opbrengst loopt dan terug en het is veel werk om ze te onderhouden. Maar de kwaliteit van de druiven van oude wijngaarden is hoog én het is duurzaam.

_Z7C2389_DxO

Ik kan me voorstellen dat Umberto aan zijn vader denkt als hij in dit gedeelte van de wijngaard werkt. Zo slaat Umberto altijd een kruisje als hij de begraafplaats passeert waar zijn vader is begraven. De traditie van Gino wordt door Umberto voortgezet. Dezelfde aandacht en dezelfde traditionele smaak.

_Z7C2415_DxO

De andere wijngaard (voor de rode wijnen) is idyllisch gelegen aan de kant van de Monte San Vicino en ligt op 485 meter hoogte. Het is een mooi, vlak stuk land. De druiven profiteren zo optimaal van de zonnewarmte en het koelt in de nacht voldoende af om volle en soepele rode wijnen te maken uit de merlot- en sangiovesedruiven die Umberto hier verbouwt.

_Z7B2373_DxO

Er is in de wijngaard een huisje dat Umberto om gaat vormen tot proeflokaal. In de tussentijd wil ik daar wel wonen. Genietend van dit fantastische uitzicht! Aan de wijn is -naar mijn idee- te proeven dat de druiven het hier naar het zin hebben!

_Z7D1349_DxO%2024

Ongeveer eind augustus kan men de druiven gaan oogsten. Het tijdstip voor oogsten is afhankelijk van het weer van dat jaar. In warme en droge zomers oogst men eerder. De druiven voor de rode wijnen zijn eerder rijp dan de druiven voor de witte wijnen. Als de druiven het optimale suikergehalte hebben begint “la vendemmia”, de druivenoogst. Het oogsten kan met behulp van een machine of met de hand. Bij Azienda Gagliardi vindt de vendemmia met de hand plaats. Eigenlijk is de term plukken niet helemaal juist. De trossen druiven worden met een snoeischaartje afgeknipt. Met de hand oogsten is een tijdrovend proces en dus erg duur. Het zorgt er wel voor dat de beste druiven geselecteerd worden en dat komt de kwaliteit van de wijn zeer ten goede.

_Z7B2517_DxO%20DEF_DxO

Het is vandaag ideaal weer om te oogsten. Niet al te warm én droog.

_Z7D1345_DxO%2024

De tractor (Lamborghini crono 574-40) schuift elke keer een stukje op om ervoor te zorgen dat de oogstploeg niet al te ver hoeft te lopen om de druiven in de laadbak te deponeren.

_Z7B2532_DxO%2024

Ieder stukje van de wijngaard wordt door de knipploeg zorgvuldig bekeken en de beste trossen worden dan geselecteerd, voorzichtig beetgepakt, losknipt en in de mandjes gelegd. 

_Z7B2545_DxO%20PS24

Regelmatig loopt men naar de kar om de druivenmandjes leeg te maken.

_Z7B2548_DxO%2024

Al snel is de kar vol. Kijk eens wat een mooie verdicchiodruiven er eind september zijn geplukt om lekkere Verdicchio van te maken.

_Z7B2594_DxO%2024

De bestuurder van de tractor kijkt nog één keer achterom naar de lading verdicchiodruiven en zet koers naar de cantina in Matelica waar Umberto klaarstaat om de druiven zo snel mogelijk te verwerken.

_Z7C2421_DxO%2024

De cantina van Umberto Gagliardi bevindt zich aan de doorgaande weg in Matelica. Boven is er de proefruimte en opslag. Beneden bevindt zich de eigenlijke cantina met van links naar rechts: een grote cementen tank (rood en wit), deze is van binnen bekleed met keramieken tegels. Dit is de traditionele manier van werken in Matelica. Cement heeft een constante temperatuur. De wijn beweegt zich als het ware mee met de omgeving. En dat proef je in de “klassieke" Verdicchio die er gemaakt wordt.

Daarachter een groot houten vat om de rode wijn te laten rijpen, flessen wijn in rekken en aan de rechterkant amfora’s. Een amfora is een kruik met twee oren die onderaan in een punt uitloopt. Amfora’s werden meestal gebruikt om vloeistoffen zoals olie of wijn in te bewaren en te vervoeren, maar ook graan werd in deze kruiken opgeslagen. Wijn maken in terra cotta amfora’s en kruiken is een traditie die al eeuwenoud is.

_Z7B3277_DxO%2024

Umberto maakt zeven wijnen. Twee soorten Verdicchio en vijf soorten rode wijn (op de foto ontbreekt de “Selezione Merlot”). Alleen een goede wijnmaker kan in dit gebied rond Matelica met relatief koude nachten een mooie rode wijn maken. En Umberto ís een goede wijnmaker.


Verdicchio
"Selezione Verdicchio" Verdicchio di Matelica D.O.C. Gemaakt van verdicchiodruiven uit het jongste gedeelte van de wijngaard van Umberto. Kenmerkend is de geur van vers fruit, voornamelijk appels met tonen van bloemen en planten. Het heeft een goede structuur en balans. Dit is een goed voorbeeld hoe een “klassieke” Verdicchio di Matelica smaakt. Vier maanden in cementen vaten en daarna een maand op fles. Serveren bij 12 graden.

"Maccagnano" Verdicchio di Matelica Riserva D.O.C.G. De top Verdicchio van Umberto Gagliardi, een “Riserva”. Gemaakt van de verdicchiodruiven uit het oudste gedeelte van de wijngaard. Hiervoor worden de beste trossen druiven zorgvuldig geselecteerd. De Riserva ontwikkelt zich achttien maanden in grote cementen vaten en daarna twee maanden op fles. Umberto was de eerste producent van Matelica die de onderscheiding Verdicchio di Matelica Riserva D.O.C.G. kreeg voor deze sinds 1993 gemaakte Verdicchio. Dit is een goed voorbeeld hoe een “volwassen” Verdicchio di Matelica moet zijn. Vol van smaak, mooi in balans met aroma’s van rijp fruit: peer, gele perzik, acacia en ster anijs. Serveren bij 12-13 graden.


Rood
"Selezione Merlot” Marche Merlot I.G.T.
Een wijn gemaakt uit de merlotdruiven van de op 485 meter hoogte gelegen wijngaard. De wijnstokken zijn ongeveer twintig jaar geleden aangeplant en staan dicht op elkaar om een hoge kwaliteit druiven te krijgen.
Het terrein is vrij zanderig en ligt goed op de zon. Ideale condities om in Matelica een mooie Merlot te maken. De wijn is zacht, vol en elegant met “aangename” tannines. Met de geur van rood fruit en hij smaakt licht “kruidig”. Verblijft acht maanden op cementen tanks en daarna twee maanden op de fles.
Serveren bij 16-18 graden.


"Selezione Sangiovese” Marche Sangiovese I.G.T.
Sangiovese is een druivensoort uit Midden-Italië. Maar nu komend uit de heuvels van Matelica. "Selezione Sangiovese” heeft een duidelijke stijl waarbij de soms hoge zuurgraad die typisch is voor sangiovese wordt gecompenseerd door een lager alcoholgehalte en de structuur van de wijn. Kenmerken: rood fruit, soepel en fruitig. Jong drinken en vol genieten. Verblijft zes maanden op cementen of RVS-tanks en daarna 1 maand op de fles. Serveren bij 16-18 graden.

“Ardiale” Marche Merlot I.G.T.

Voor het eerst geproduceerd in 2000 met het idee om de kenmerken van de merlotdruif in Matelica optimaal tot zijn recht te laten komen. Umberto Gagliardi beschouwt Matelica als een ideale habitat voor deze druivensoort. De Ardiale is een gestructureerde wijn, maar tegelijkertijd soepel en elegant. Het is de enige wijn van Umberto Gagliardi die rijpt in nieuwe barriques. Kenmerken: rood bosfruit en tonen van specerijen. Tien maanden in in nieuwe eiken vaten en vier maanden op fles.
Serveren bij 16-18 graden.

“Ceresi” Marche Ciliegiolo I.G.T.
Gemaakt van de ciliegiolodruif, afkomstig van de wijngaard op een hoogte van ongeveer 480 meter boven zeeniveau. Ciliegiolo is een blauw druivenras uit Toscane. De naam betekent "kleine kers" in het Italiaans, wat verwijst naar de kersachtige smaak van deze druif. De grote troef van dit ras ligt in het lage gehalte aciditeit en tannine. Het wordt gekenmerkt door een lichte robijnrode kleur; licht kruidige, rijke en evenwichtige smaak. Een wijn die in zijn zuiverheid elegantie uitdrukt. Azienda Gagliardi is de enige wijnproducent in Le Marche die een Ciliegiolo maakt. Denk aan rood fruit: wilde kers.
Twaalf maanden in cementen tanks en twee maanden op fles. Serveren bij 16-18 graden.


"Anfora V"
Een bijzondere wijn gemaakt op een speciale manier die ervoor zorgt dat het oorspronkelijk karakter van het terroir tot uiting komt. Na het fermentatieproces in cementen vaten rijpt deze wijn in amfora’s die in de regio Le Marche zijn gemaakt. Heel bijzonder.