Le Marche Blog

monacesca

“L’azienda Agricola La Monacesca” ligt vier kilometer buiten het centrum van Matelica. Het gebied waar Monacesca zich bevindt kreeg zijn naam van de kluizenarij (hermitage) van Benedictijnse monniken dat in verloop van de tijd de naam “Monacesca” kreeg. De broeders stichtten hier een kapel en klooster (beide fraai gerestaureerd door de huidige eigenaar).

In 1966 kocht Casimiro Cifola de boerderij en de op de grond gelegen percelen. Hier begon Casimiro met het aanplanten van wijnstokken van de verdicchiodruif en bouwde hij een cantina.In 1973 kwam de eerste Verdicchio di Matelica van Monacesca op de markt.

Later nam zijn zoon Aldo het (wijn)stokje over en door Aldo’s inspanningen kreeg Monacesca internationale bekendheid en begon de opmars van de Verdicchio di Matelica.
Daarnaast begon Aldo ook met het aanplanten van de meer internationaal bekende druivensoort chardonnay.

_Z903256_DxO%2024

In de jaren negentig van de vorige eeuw werden nieuwe wijngaarde van de verdicchio aangeplant en ook blauwe druiven zoals sangiovese grosso (de druif van de Brunello) en merlot. Zowel de Verdicchio di Matelica, met name de Riserva Mirum, als de Camerte (sangiovese grosso en merlot) worden door kenners en liefhebbers gezien als behorend tot de top van de wijnen uit Le Marche. Niet voor niets krijgen zij vele prijzen. Jaar na jaar krijgen zij in de Gambero Rosso en andere wijngidsen de allerhoogste waarderingen.

_Z7C2964_DxO%2024

Monacesca is fraai gelegen in de lieflijke heuvels rond Matelica rond het in de negende eeuw gestichte Benedictijner klooster. 

_Z7C3407_DxO%2024

Er zullen weinig wijnbedrijven met een eigen kapel en een klooster!

_Z903249_DxO%2024

In de prachtig gerestaureerde kapel ervaart men de zegen die rust op de wijnmakerij van Monacesca.

_Z903272_DxO%2024

De wijngaarden van La Monacesca liggen in de Alta Valla dell’Esino, een prachtige vallei welke volledig wordt omsloten door bergen. Hierdoor wordt deze vallei afgeschermd van de invloeden van de Adriatische Zee en heeft ze een prachtig microklimaat voor de aanbouw van wijn.

_Z903278_DxO%2024


Daarbij komt nog dat deze teilvormige vallei in het Paleoliticum een zoutwatermeer is geweest. Hierdoor is de bodem rijk aan minerale zouten en vormt hij een prachtig terroir voor rijke, complexe en kwalitatief hoogstaande wijnen.

_Z903296_DxO%2024

De kwaliteit van een wijn leest men af aan de kwaliteit van de geteelde druiven.


_Z7C3368_DxO%2024%20PM

De cantina is proper en de keldermeester Francesco waakt over het rijpen van de wijnen.

_Z7C3345_DxO%2024

De Camerte behoort tot de beste rode wijnen uit dit gebied. Hij rijpt in alle rust ook eikenhouten vaten.

Monacesca maakt drie soorten Verdicchio di Matelica.

_Z901541_DxO%2024

Verdicchio Di Matelica DOC
Sommigen waren het al over eens dat Aldo Cifola de beste Verdicchio van Italië maakte. Dit is nu zelfs bevestigd door de Gambero Rosso, die deze wijn verkoos tot beste witte wijn prijs/kwaliteit van heel Italië ! Een neus van passievrucht en steranijs, volumineus, met fraîcheur en finesse en een prachtige mineralige finale. De wijn wint zelfs aan complexiteit met verouderen! Als aperitief, bij charcuterie, zeevruchten of pasta met vis en harde kazen.

Terra Di Mezzo Verdicchio Di Matelica DOC Terra Di Mezzo
Een selectie van de beste druiven van de wijngaarde van 10 en 20 jaar ouderdom. Wordt alleen gemaakt in de mooiste jaren. Kan lang bewaard worden.

Mirum Verdicchio Di Matelica Riserva DOCG
De druiven die voor "Mirum" worden gebruikt zijn afkomstig van 30 jaar oude stokken. De druiven blijven twee weken langer dan normaal op de wijnstokken, waardoor ze ietwat overrijp zijn. Direct na de oogst worden de druiven zacht geperst. Na een gecontroleerde fermentatie in stalen tanks, blijft de wijn tot het late voorjaar op zijn eigen droesem. Tijdens de rijping ondergaat de wijn nog een natuurlijke malolactische fermentatie. Na een totale rijping van 18 maanden op roestvrij staal, rust de wijn nog 6 maanden op fles. Verdicchio kan goed verouderen; in het geval van Mirum wel tot 10 jaar.
 De Verdicchio di Matelica Riserva Mirum is een echte maaltijdwijn, geschikt voor stevige gerechten zoals Tortellini met een saus op basis van  Parmiggiano, gevogelte en vis in stevige sauzen.

Naar Le Marche Blog VerdicchioNaar Le Marche Blog Wijn