Le Marche Blog

tenuta piano di rustano

We stellen “Tenuta Piano di Rustano” uit, het nabij Matelica gelegen, Castelraimondo aan u voor. Tenuta Piano di Rustano (Tenuta betekent landgoed) is eigendom van de familie Lebboroni. Onder de bezielende leiding van Francesco Lebboroni ontwikkelt Tenuta Piano di Rustano zich tot een toonaangevende wijnproducent in deze streek.

Er is al sinds 1950 een wijngaard op het terrein aanwezig, maar de eerste wijn wordt pas in 2016 gemaakt. Francesco is bevlogen en heeft de ambitie fantastische wijnen te maken gebaseerd op traditie én innovatie.

Tenuta betekent landgoed en ook landbouwbedrijf. Beide begrippen van toepassing op het wijnbedrijf “Tenuta Piano di Rustano”. Het landgoed, in bezit is van de familie Lebboroni, omvat een fraai, onlangs gerenoveerd Palazzo waar de cantina en de proefruimte zijn gevestigd.

_Z903256_DxO%2024

Op het landgoed verbouwt men op biologische wijze druiven, zijn er walnoten- en kersenbomen en produceert men heerlijke honing en mooie olijfolie.

Rustano is de naam van een nabijgelegen gehucht dicht bij de plaats Castelraimondo (provincie Macerata in de regio Le Marche) niet al te ver van de plaats Matelica. Rond Matelica heerst een landklimaat met mediterrane zonneschijn. De grote verschillen tussen de temperaturen gedurende de dag en de nacht zorgen voor een hogere frisheid, mede door een hogere zuurgraad, van de hier geproduceerde Verdicchio di Matelica. 

_Z901579_DxO%2024

Tenuta Piano di Rustano bevindt zuidelijk van Matelica en staat onder invloed van de bergwind van het Sibillini-gebergte. Deze bergwinden zorgen voor grotere schommelingen tussen dag- en nachttemperatuur in de op 400 meter hoogte gelegen wijngaard dan bijvoorbeeld in de wijngaarden van Matelica. Dat zorgt ervoor dat de Verdicchio di Matelica van Tenuta Piano di Rustano een fraaie frisheid en elegantie heeft. Men laat de gebottelde Verdicchio di Matelica nog rustig een jaar tot volle wasdom komen alvorens men deze wijnen op de markt brengt.

_Z901580_DxO.%2024jpg

Naast de verdicchiodruiven voor wellicht de mooiste witte wijn van Italië: de Verdicchio, verbouwt men ook merlotdruiven en sangiovesedruiven voor een bijzondere rode wijn: de “Monte Primo”. Genoemd naar de berg “Monte Primo die de wijngaarden van Tenuta Piano di Rustano domineert. Dit is het uitzicht van de Tenuta op de Monte Primo.

_Z901543_DxO%2024

We bevinden ons nu -hemelsbreed- 500 meter verderop letterlijk aan de voet van de Monte Primo waar de wijngaarden van de verdicchio, merlot en sangiovese zich bevinden.

_Z901547_DxO%2024

Als je de wijnen van Tenuta Piano di Rustano proeft, proef je de traditie van het jarenlang verbouwen van wijndruiven. Toch bracht Francesco Lebboroni pas in 2016 de eerste wijnen op de markt!  

_Z7C2964_DxO%2024

Een mooie tros verdicchiodruiven uit het beste gedeelte van de wijngaard. Al ruim van tevoren is aangegeven welke wijnstokken de Riserva “Brondoleto" mogen leveren. De fermentatie van de druiven vindt plaats in RVS- tanks én in eiken vaten in de eigen gist met voortdurende batonnage. De Brondoleto is een optimale mix van de wijn tussen beide soorten vaten. Hierdoor krijgt de Brondoleto een zacht, evenwichtig en complex karakter. Een wijn om rustig van te genieten.

_Z7C3407_DxO%2024

Al sinds zeventig jaar verbouwt de familie Lebboroni op hun terrein malvasia bianca di candia-druiven. Dit is een oude druivensoort die in de regio Le Marche al voor de verdicchio werd geteeld.

Van deze druiven maakt Tenuta Piano di Rustano bijzondere wijnen zoals de “Passito Rustano”. Een passito is wijn gemaakt van ingedroogde druiven. Prettig om zo te drinken met bijvoorbeeld zoete koekjes (cantucci) of bij een nagerecht dat qua smaak erbij past. Ook lekker bij een mooie oude kaas.

_Z903249_DxO%2024

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven die eerst groen zijn geweest. De rode wijn van Tenuta Piano di Rustano, de “Monte Primo" komt op speciale wijze tot stand. 
Na het kneuzen van de merlotdruiven en de sangiovesedruiven en de fermentatie, vindt de rijping zowel plaats op roestvrijstalen tanks als op eikenhouten vaten. Na negen maanden wordt een blend gemaakt van de vier soorten wijn. Daar wordt nog zo’n vijf procent wijn toegevoegd die gemaakt is van sangiovesedruiven die drie maanden zijn ingedroogd (appassimento) op de zolder van de cantina.

_Z903272_DxO%2024

Rustig ontwikkelt zich hier de Verdicchio di Matelica in een RVS-tank van 50 HL. Alles wordt zorgvuldig op de juiste temperatuur gehouden. Francesco zorgt goed voor zijn druiven(sap).

_Z903278_DxO%2024


Na het kneuzen van de sangiovesedruiven en de merlotdruiven vindt de rijping zowel plaats op RVS- tanks als op eikenhouten vaten (zowel nieuwe vaten en vaten die 1 of twee keer eerder zijn gebruikt). De vaten zijn gemaakt van zorgvuldig uitgezocht Oostenrijks eikenhout.

_Z903296_DxO%2024

Hier hangen de druiven voor de "Passito 500” Marche I.G.T. Malvasia Bianca di Candia Passito in te drogen.

Een passito is wijn gemaakt van ingedroogde druiven. Deze passito is gemaakt van malvasia bianca di candia-druif die al voor de verdicchiodruif in de regio Le Marche voorkwam. Na een late pluk worden druiventrossen vijf maanden te drogen gehangen. 


_Z903297_DxO%2024

Na het indrogen van de druiven volgt een langzame fermentatie in Frans eiken vaten. Het hele proces neemt 500 dagen in beslag. Het is met recht een meditatie wijn!

_Z903311_DxO%2024

Op het terrein bevindt zich ook een schitterende ondergrondse opslagkelder die recent is gebouwd en op ecologisch vriendelijke manier in de stabiele opslag van de geproduceerde flessen wijn voorziet. 

_Z903292_DxO%2024

Hie verblijven jarenlang  de flessen “Cavalier Vincenzo” Verdicchio di Matelica Spumante D.O.C. Een fraaie mousserende Verdicchio. Gemaakt op dezelfde manier als Champagne. Nauwkeurig wordt geregistreerd of er voldoende druk in de fles aanwezig is. In dit geval 8 bar.

Francesco is een bevlogen wijnmaker die vernieuwingen en experimenten koppelt aan de traditie. Laat je hem vertellen over zijn filosofie achter zijn wijnen dan kun je daar gerust een mooie fles van zijn wijnen bij openmaken en intussen genieten van zijn verhaal over het maken van de mooiste Verdicchio di Matelica, de mooiste passito en een verschrikkelijk mooie en bijzondere rode wijn. Salute.

_Z901541_DxO%2024

Tenuta Piano di Rustano, de wijnen

_Z7B3252_DxO%2024

Wit, verdicchiodruif

“Torre del Parco” Verdicchio di Matelica D.O.C.
Een veelzijdige Verdicchio. Voor een mooi glas wijn vooraf. Bij voor- en hoofdgerechten met vis of wit vlees.
Helder geel. Op de neus geuren van ananas, grapefruit, appel, lindebloemen en meidoorn. Elegant, fris en mineraal in de mond. Evenwichtig met een prettige nasmaak van citrus.
Gemaakt van de verdicchiodruif. Zes maanden op RVS-tanks waarvan twee maanden op gist. Daarna zes maanden op fles. 

“Brondoleto” Verdicchio di Matelica D.O.C.G.
Een bijzondere Verdicchio. Geniet van de volle, verfijnde smaak van een volwassen Verdicchio, een zogenaamde Riserva. Fris en vol van smaak. Ideaal bij visgerechten, wit vlees, belegen kaas of zomaar voor een goed glas wijn.
Strogeel van kleur. Men ruikt appel, perzik, grapefruit, lindebloesem en brem. Tonen van citrusvruchten. De smaak is vol en zacht, intens en gebalanceerd.
Gemaakt van de verdicchiodruif. De druiven zijn afkomstig uit de Brondoleto wijngaard en brengt het hele terroir van de Verdicchio di Matelica tot uiting. De fermentatie vindt plaats in RVS-tanks én in eiken vaten in de eigen gist met voortduren batonnage. De Brondoleto is een optimale mix van de wijn tussen beide soorten vaten. Hierdoor krijgt de Brondoleto een zacht, evenwichtig en complex karakter. Een wijn om van te genieten.

“Cavalier Vincenzo” Verdicchio di Matelica Spumante D.O.C.
Een fraaie mousserende Verdicchio. Gemaakt op dezelfde manier als Champagne. Frisse, aangename smaak. Prima om zo te drinken en combineert perfect bij voorgerechten met vis en wit vlees.
Goudgeel van kleur. Fijne, parelende bubbels. Denk aan appeltjes, kamille, mispel, witte perzik en amandelen. Heeft een mooie citrusachtige, minerale nasmaak.
Gemaakt van de verdicchiodruif. Eerst zes maanden in RVS-tanks, daarna een tweede, langdurige vergisting op fles.

_Z7B3266_DxO%20def%2024

Wit, malvasia bianca di candia-druif & Rood, sangiovese en merlot

“Il Covone” Marche I.G.T. Malvasia Bianca di Candia
Een bijzondere wijn. Droog en fris. Aromatisch met prettige minerale toets. Vol en evenwichtig.
Strokleurig. Met geuren van acacia, vlierbes, kamille, gele roos, fruittonen: appel, perzik en gele pruim.
Gemaakt van malvasia bianca di candia-druif die al voor de verdicchiodruif in de regio Le Marche voorkwam. Een gedeelte van de wijngaard bestaat uit zeventig jaar oude wijnstokken. Zes maanden op RVS-tanks waarvan twee op gist en daarna drie maanden op fles.

“Passito 500” Marche I.G.T. Malvasia Bianca di Candia Passito 
Een passito is wijn gemaakt van ingedroogde druiven. Voller en zoeter dan de gewone variant. Prettig om zo te drinken met bijvoorbeeld zoete koekjes (cantucci) of bij een nagerecht dat qua smaak erbij past. Ook lekker bij een mooie oude kaas.
Goudgeel van kleur. Geuren van mandarijnen, kamille, honing en abrikoos. Zacht en warm in de mond met lange nasmaak.
Gemaakt van malvasia bianca di candia-druif die al voor de verdicchiodruif in de regio Le Marche voorkwam. Een gedeelte van de wijngaard bestaat uit zeventig jaar oude wijnstokken. Na een late pluk worden druiventrossen vijf maanden te drogen gehangen en daarna langzame fermentatie in Frans eiken vaten. Het hele proces neemt 500 dagen in beslag. Het is met recht een meditatie wijn!

“Essentia” Wijn met honing
De zachte aroma’s van de Malvasia worden verrijkt met de zoetheid en de geuren van de honing die bovenkomt in de nasmaak. Mooi met oude kaas of Oosterse gerechten.
Goudgeel van kleur. De neus intens en complex.
Gemaakt van malvasia bianca di candia-druif die al voor de verdicchiodruif in de regio Le Marche voorkwam. Een gedeelte van de wijngaard bestaat uit zeventig jaar oude wijnstokken. Aan de most van de malvasiadruiven (het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van de druiven) wordt (eigen) honing toegevoegd en dan ontstaat “Essentia”.

Rood
“Monte Primo” Marche Rosso IGT
De eerste rode wijn van Tenuta Piano di Rustano. Genoemd naar de berg Monte Primo waar aan de voet de wijngaard van de “Monte Primo” ligt.
Een mooie combinatie van de sangiovesedruif (85%) en de merlotdruif (15%). Combineert de kracht van de sangiovese met de soepelheid van de merlot. Vol en zacht van smaak. Past zich aan bij verrassend veel gerechten. Komt tot zijn recht bij zowel een mooi stuk vlees als bij een oude kaas.
Dit komt ondermeer door de bijzonder manier van samenstellen van deze wijn. Na het persen van de sangiovesedruiven en de merlotdruiven vindt de rijping zowel plaats op RVS-tanks als op eikenhouten vaten (zowel nieuwe vaten en vaten die 1 of twee keer eerder zijn gebruikt). Na negen maanden wordt een blend gemaakt van de vier soorten. Daar wordt nog zo’n 5% wijn toegevoegd die gemaakt is van sangiovesedruiven die drie maanden zijn ingedroogd (appassimento) op de zolder van de cantina.