Le Marche Blog

poderi mattioli

In de jaren zestig van de vorige eeuw zette Argilio Mattioli de boerentradities van zijn vader Armando voort en richtte hij een klein familiebedrijf op. Aanvankelijk gericht op de productie van verdicchiodruiven, tarwe en olie, later meer gefocust op het maken van wijnen. 

_Z903256_DxO%2024

Zijn werk wordt nu al enige jaren voortgezet door zijn zoons Giordano en Giacomo die de ervaring en de passie van de familie passie gebruiken om fantastische wijnen te maken. Giordano is in zijn element op de tractor en in de wijngaard. Giacomo is oenoloog en bestiert de moderne wijnkelder. Zus Letitia zorgt voor de PR en de verkoop. Een gouden koppel. Poderi Mattioli werkt biologisch met de nadruk op een ecologisch evenwicht in de bijna zeven hectare wijngaarden met verdicchiodruiven en chardonnaydruiven.

_Z7C2964_DxO%2024

De wijngaarden liggen vlakbij de fraaie stad Serra de’Conti en hebben een speciaal microklimaat.

_Z7C3407_DxO%2024

Zo mogen we ze zien de trossen verdicchiodruif. Deze komen de La Spina wijngaard, de nabij de cantina gelegen nieuwe wijngaard. Met zanderige grond en zuid-oostelijke ligging.

_Z903249_DxO%2024

Giordano is heer en meester over de wijngaard. Broer Giacomo regeert over de creatie van roestvrijstaal! Een strakke cantina waar men de aandacht voor strakke wijnen terug ziet en later in de wijnen ook proeft.

_Z903272_DxO%2024

Tutto sotto controllo, alles heeft Giacomo onder controle!

Poderi Mattioli maakt drie soorten Verdicchio di Jesi

_Z901541_DxO%2024

Ylice, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Classico Superiore DOC
Gambero Rosso noteerde de Ylice met drie rode bekertjes - tre bicchieri - in hun 2021 gids. Dat betekent dus de top! Volkomen terecht. Een Verdicchio di Jesi afkomstig van druiven exclusief van de La Spina wijngaard, de nabij de cantina gelegen nieuwe wijngaard. Zanderige grond en zuid-oostelijke ligging.
De Ylice is helder strogeel van kleur met duidelijke groenachtige reflecties. Geurige, florale en fruitige sensaties in de neus. Tonen van acacia en gele roos, wit vruchtvlees van perzik en een duidelijk aroma van amandel, typisch voor de Verdicchio druif. Tot slot een lichte vegetale toets. Persistente, complexe en elegante smaak, met een frisse en omhullende finale met hints van citrus. 
Lekker bij vis, wit vlees. Of om de avond mee te beginnen!

Lauro, Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva Classico DOCG
Een Riserva gemaakt van druiven uit de Mogliette wijngaard, de oorspronkelijke wijngaard met vijftig jaar oude stokken. De bodem bestaat uit klei en de wijngaard heeft westelijke ligging. Strogele kleur met gouden tinten. Frisse en doordringende hints van rijp fruit, gele perzik en amandel in de neus. In de mond komt de wijn uitstekend overeen met de neus, een knisperende aanzet en een aangename zachtheid. Fluweelzachte, rijke, zeer persistente afdronk met aroma's van appel en amandel.
Lekker bij gerechten die behoefte hebben een een volle witte wijn. Stevige visgerechten, pasta met romige tonen. Of gewoon om van een mooi glas witte wijn te genieten.

Dossaggio Zero, Vino Spumante di Qualità Millesimato
Een spumante gemaakt van verdicchiodruiven en gedeeltelijk chardonnaydruiven. Gemaakt volgens de “Champagne” methode door vergisting op de fles. Geen toevoeging van suiker bij het verwijderen van de “gistprop” uit de fles. Dit zorgt voor een droge, spetterende mousserende wijn.

_Z900388_DxO%2024