Le Marche Blog

colpaola

Tenuta Colpaola is idyllisch gelegen op 650 meter hoogte -in soort natuurlijk amfitheater van druivenranken- in de heuvels van Matelica. Het is de hoogstgelegen wijngaard van de Verdicchio di Matelica. Door de noord-oostelijke ligging van de wijngaarden én de grote verschillen tussen de temperaturen overdag en in de nacht hebben de druiven meer tijd nodig om tot rijping te komen. Voeg daarbij Francesco Porcarelli, de huidige eigenaar, bracht op het landgoed zijn jeugd door temidden van de toenmalige druivenranken. Toen Francesco en zijn vrouw Stefania Peppoloni in 2003 de kans kregen om Tenuta Colpaola te kopen aarzelden zij geen moment. 

_Z903256_DxO%2024

Vanaf dat moment lag hun beider passie in het herscheppen van Tenuta Colpaola tot een van de toonaangevende producenten van Verdicchio di Matelica. In 2013 werd hun eerste wijn de “Verdicchio di Matelica” gebotteld in de kenmerkende gele fles met schroefdop. Het is een frisse, volle en aromatische Verdicchio di Matelica. Een aanwinst voor de streek. Tegenwoordig gebeurt de teelt van de druiven volgens de biologische principes.

Tenuta Colpaola omvat in totaal 10 hectaren waarvan het grootste deel verdicchiodruiven en een klein gedeelte merlotdruiven voor hun rode wijn Canovaccio Marche Rosso IGT. De totale opbrengst is ongeveer 50.000 flessen per jaar.

_Z7C2964_DxO%2024

Wonen in hun droom, dat doen Francesco en Stefania. Een mooi huis, groot zwembad en temidden van de wijnranken.

_Z7C3407_DxO%2024

Op de veranda heerlijk in de schaduw met zicht op de wijngaarden met in de hand een koele Verdicchio di Matelica met gele schroefdop! Wat wil je nog meer.

_Z903249_DxO%2024

Inderdaad een amfitheater van wijnranken met uitzicht tot het einde der wereld.

_Z903272_DxO%2024

De Verdicchio heeft het hier naar zijn zin. De druivenpluk begint op Colpaola relatief laat door de hoogte van 650 meter en de noord-zuid ligging van de wijngaarden. Dit zorgt voor een hoge frisheid en een aantrekkelijke zuurgraad van hun Verdicchio di Matelica DOC.

_Z903278_DxO%2024


Zo ziet een perfecte tros verdicchiodruiven er uit met de kenmerkende trosjes aan de zijkant.

_Z903296_DxO%2024

Complimenti aan de dames Stefania en Laura. Zij zijn passievol én stijlvol betrokken bij een van de mooiste wijngaarden in Matelica. 


Colpaola maakt twee soorten Verdicchio di Matelica

_Z901541_DxO%2024

Colpaola maakt naast een Verdicchio di Matelica DOC sinds enige tijd ook een spumante van de verdicchiodruif, Cavea genaamd. Na de eerste fermentatie verblijft deze zeven maanden in RVS-tanks om tijdens de tweede fermentatie mooie bubbels te krijgen, de zogenaamde methode Charmat. De druiven voor de Cavea worden een paar weken eerder geoogst om een wat lager alcoholpercentage van de wijn te krijgen.De Cavea is lichtgoud van kleur en heeft een subtiel boeket van perzik en een zachte, lange afdronk met tonen van amandelen.

De Verdicchio di Matelica DOC van Colpaola verblijft vier maande op RVS-tanks voordat ze gebotteld wordt in de kenmerkende slanke gele fles met schroefdop. De kleur is licht goud met groene accenten. In de neus noten van perzik, peer, abrikoos en grapefruit plus hints van marsepein en gekonfijte citroen worden in evenwicht gehouden door glorieuze pittige zuren, een lange, minerale getinte afdronk. Heerlijk om zo te drinken als aperitief. Bij antipasti van vis, gegrilde vis en wit vlees.

_Z900388_DxO%2024

Sinds kort kan men de wijnen van Colpaola proeven bij een fraai hapje een “Blisso”. Je treft de “Blisseria tegenover het winkelcentrum in Matelica. Zie meer in onderstaand “filmpje”.