LE MARCHE BLOG

vernaccia di serrapetrona

Vernaccia di Serrepetrona, de wijn
Een “geheimtipp”, zoals men in Duitsland zegt. Iets dat je moet weten. In dit geval iets dat ù moet weten. Onaards lekker en onaards bijzonder. Rode, mousserende droge (niet zoete) wijn uit Le Marche. Dat moet je geproefd hebben. Bijvoorbeeld bij een mooie stoofschotel. Ook de zoete variant is erg lekker bij een nagerecht. Als we dan toch bezig zijn, dan raakt u wellicht ook gecharmeerd van de niet mousserende variant. Die wij zelf erg mooi vinden. 

Vernaccia Nera, de druif
De oorsprong van de druivensoort "vernaccia nera" is niet geheel duidelijk. Het ziet er naar uit dat het uit Spanje komt: garnacha. De garnacha is in Frankrijk bekend als de grenache. In Italië staat hij ook bekend onder “cannonau” in Sardinië en “tocai rosso” in de Veneto.
Kenmerken van de vernaccia nera zijn: een late rijping van de druiven, vrij dunne schil, weinig tannines, gemiddelde tot hoge zuurgraad; gedijt het beste op een ondergrond van graniet, kalksteen en schalie. Floreert in een mediterraan klimaat.

Het is een van de meest belangrijke inheemse druivensoorten van de regio Le Marche. Het totaal verbouwd gebied is niet bijzonder groot met zo’n 280 hectare en is alleen te vinden rond het prachtige plaatsje Serrapetrona in het centrum van Le Marche. Het levert veelzijdige wijnen op: spicy, aards met zachte tannines, vol fruit en behoorlijk vol van smaak. Het combineert goed bij veel soorten eten. Kortom het is altijd tijd voor een Vernaccia Nera.

_Z902776_DxO%2024


Wij willen u voorstellen aan "Terre di Serrapetrona- Tenuta Stefano Graidi". Omdat zij bevlogen zijn en prachtige wijnen maken van de vernaccia nera. Niet alleen hun twee schitterende rode wijnen en de fraaie rosato, maar vooral door de Vernaccia di Serrapetrona DOCG, een unieke wijn. Mousserend, aards.  Droog of juist zoet. Dat moet je proeven!

Naar Terre di Serrapetrona