LE MARCHE BLOG

terre di serrapetrona - tenuta stefano graidi 

Vernaccia di Serrapetrona DOCG, een unieke wijn
De Vernaccia di Serrapetrona DOCG is de enige wijn met drie fermentaties (vergistingen). Voor elke wijn is fermentatie nodig, een natuurlijk proces waarbij suiker uit de most, in de vorm van glucose en fructose, omgezet wordt in alcohol en kooldioxide. Dit proces wordt veroorzaakt door wijngistcellen. Deze kleine micro-organismen zetten de natuurlijke druivensuikers om in alcohol en koolstofdioxide. Bij dit proces komt niet alleen warmte vrij, maar ook een specifieke geur en smaakcomponenten die verborgen zaten in de most. Most is in de wijnmakerij de naam voor het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van druiven of andere vruchten. Bij de wijnbereiding doorloopt het perssap verschillende stadia: sap, most en ten slotte wijn.

We kennen wijnen die een tweetal fermentaties ondergaan, de zogenaamde mousserende wijnen (Spumante). Hierbij vindt de tweede fermentatie plaats in een roestvrij stalen tank (Metodo Charmat of Metodo Martinotti, bijvoorbeeld Prosecco). Of vindt de tweede fermentatie in de fles plaats (Metodo Traditionale, zoals bij Champagne).

Het unieke aan de Vernaccia di Serrapetrona DOCG is dat het een wijn is die drie fermentaties ondergaat waarvan de laatste fermentatie in roestvrij stalen tanks plaatsvindt.

De eerste fermentatie is de traditionele vergisting: druiven, persen, most en fermentatie (vergisting). Bij de Vernaccia di Serrapetrona wordt een gedeelte van de druiven na het oogsten apart gehouden en enkele maanden aan de lucht gedroogd (Appassimento, bekend van de Amarone). De ingedroogde druiven worden geperst en de dikke most wordt toegevoegd aan de basiswijn die al eerder is ontstaan. Door het hoge suikergehalte in de most zal er een tweede fermentatie plaatsvinden. Hierna ondergaat de Vernaccia di Serrapetrona DOCG een derde fermentatie in roestvrij stalen tanks en dan ontstaan de bubbels (Presa di Spuma).

Dan zijn we er nog niet! De Vernaccia di Serrapetrona DOCG is er in twee varianten: droog (niet zoet) en zoet. De droge variant kan men bijvoorbeeld drinken bij wildzwijn schotel of ander rood vlees. De zoete variant pas perfect bij nagerechten bijvoorbeeld “Ciambelle al vino di Vernaccia”.

_Z7C3000_DxO%20BL

Begin juli bezochten we "Terre di Serrapetrona - Tenuta Stefano Gradai” voor een uitgebreide proeverij. Even buiten Serrapetrona bevinden zich de wijngaarden en de cantina van Terre di Serrapetrona - Tenuta Stefano Gradai. 

_Z7C3062_DxO%20BL

De wijngaarden zijn fraai gelegen in het heuvellandschap rond Serrapetrona.

_Z7C3076_DxO%20BL

De (blauwe) druiven van de vernaca nera zijn begin juli nog groen van kleur. De vernaccia nera druif wordt laat geoogst (half oktober) en dan zijn veel bladeren al roodbruin gekleurd.

_Z902762_DxO%2024

Eind september bezochten we opnieuw Terre di Serrapetrona - Tenuta Stefano Gradai. Nu om te kijken hoe de wijngaard van de vernaccia nera erbij lag.

_Z902780_DxO%2024

Deze wijngaard is licht glooiend, waardoor de zonnewarmte optimaal wordt opgenomen. Gedurende de nacht koelt het hier op 500 meter hoogte behoorlijk af. Deze variatie in temperatuur zorgt voor een ‘frisheid” van de druiven die ervoor zorgt dat de Vernaccia Nera een volle en toch soepele wijn is.

_Z7B3327_DxO%2024

Eind september is duidelijk de verkleuring van het blad te zien. Van groen tot rood. 

_Z902767_DxO%2024

De wijngaard is ongeveer 25 jaar geleden aangeplant. De bodem bestaat uit een kalkrijke kleibodem vol stenen.

_Z7B3332_DxO.%2024jpg

De vernaccia nera druif rijpt relatief laat en heeft een dikke schil. Deze dikke schil maakt het mogelijk dat (een deel van) de druiven na het oogsten een paar maanden kan indrogen (appassimento).

_Z7C6962_DxO%20PS24

Het is altijd een bijzonder gezicht, die mooie glanzende RVS tanks. Hier eentje voor de Robbione, de top rode wijn van Terre di Serrapetrona - Tenuta Stefano Gradai. De Robbione blijft 12 maanden in deze tank, daarna 36 maanden op 25 hl eiken vaten en aansluitend nog 12 maanden rijping op fles. Het alcohol percentage van de Robbione is een eerbiedwaardige 15%. Een karaktervolle wijn!

_Z7C6963_DxO%20PS%2024

Deze jongens dus, waar de Robbione drie jaar ligt te rijpen. En daarachter meer eiken vaten. Het is goed vertoeven bij Terre di Serrapetrona - Tenuta Stefano Gradai!

Eerder schreven we al dat de Vernaccia di Serrapetrona DOCG de enige wijn is met drie fermentaties (vergistingen).
De eerste fermentatie is de traditionele vergisting: druiven, persen, most en fermentatie (vergisting). Bij de Vernaccia di Serrapetrona DOCG wordt een gedeelte van de druiven na het oogsten apart gehouden en enkele maanden aan de lucht gedroogd (Appassimento, bekend van de Amarone). 

De ingedroogde druiven worden geperst en de dikke most wordt toegevoegd aan de basiswijn die al eerder is ontstaan. Door het hoge suikergehalte in de most zal er een tweede fermentatie plaatsvinden. Hierna ondergaat de Vernaccia di Serrapetrona DOCG een derde fermentatie in roestvrij stalen tanks en dan ontstaan de bubbels (Presa di Spuma).


placeholder image

We brachten begin oktober voor de derde keer een bezoek aan "Terre di Serrapetrona - Tenuta Stefano Gradai” om te kijken hoe die “Appassimento” nu precies verloopt. De wijngaarden zijn getooid in prachtige herfsttinten. De vernaccia nera druiven worden laat geplukt en hangen nu nog grotendeels aan de wijnranken. 

_Z903195_DxO%2024

In deze tijd van het jaar begint de dag vaak mistig wat een mooi plaatje oplevert in combinatie met de verkleurde bladeren. 

_Z903231_DxO%2024

De druiven beginnen reeds in de wijngaard in te drogen en zijn dan rijp voor de pluk.

_Z903220_DxO%2024

Men maakt tijdens het met de hand plukken een zorgvuldige selectie. Men kiest de beste druiven en maakt meerdere keren een rondgang door de wijngaard. De druiven worden verzameld in kleine kratjes die men makkelijk kan stapelen.

_Z903203_DxO%2024

Boven de cantine heeft men een grote ruimte ingericht om de kratjes met geplukte druiven te verzamelen. Het indrogen van de druiven duurt enkele maanden en vindt plaats door de natuurlijke droging aan lucht. 

_Z903217_DxOm24

Door de deur waar nu even -voor de foto- de pallet met kratjes staat worden de druiven binnengebracht om te worden bewaard. 

_Z7B3387_DxO%2024

Dit is een mooie compositie van rood, zwart, blauw en ….. wit.

_Z7B3393_DxO

Dit is een mooie compositie van zwart en blauw. Geduldig wachtend. 

_Z7B3399_DxO 1

Stefano Gradai, een mooie compositie van rood, zwart en blauw. Vriendelijk lachend.

Blink, een rosé spumante van vernaccia nera; Collequanto, een rode wijn van de vernaccia nera met 18 maanden rijping op houten vaten; Robbione, een volle rode wijn van de vernaccia nera met 36 maanden rijping op houten vaten; Vernaccianera secca, een droge (niet zoete) spumante van de vernaccia nera; Vernaccianera dolce, een zoete spumante van de vernaccia nera en Sommo, een passito (dessertwijn) die 36 maanden op houten vaten heeft gelegen. Allemaal erg lekker (vinden wij) én bijzonder.

_Z7C6966_DxO