Le Marche Blog

ribona - villa forano

Ribona, de wijn
Een van de verborgen parels in de regio Le Marche. Onbekend, maar zeker niet onbemind. Een smakelijke witte wijn gemaakt van een druivensoort “ribona” die van oudsher in Le Marche voorkomt. Het heeft een mooie zuurgraad en ook kenmerkende frisheid en een lange fruitige afdronk. Een goede wijn die prima past bij visgerechten, wit vlees, sushi of zomaar voor een mooi glas wijn. Met zijn strogele kleur met grijsachtige tinten schittert de Ribona in je glas. In de neus komen de frisse en volfruitige tonen van apple en peer naar voren. De aroma’s zijn aangenaam fruitig met tonen van acacia en kamille. De smaak is van goede intensiteit, met een goede structuur,. De ideale serveertemperatuur is 12 tot 14 °C.

Ribona, de druif
Deze druivensoort komt alleen voor in de provincie Macerata van de regio Le Marche. Er werd al in de achtste eeuw over deze druivensoort gesproken en werd toen Verdicchio Marino of Montecchiese genoemd. In 1964 heeft de befaamde wijnexpert Bruno Bruni deze druivensoort herkend als afkomstig uit Macerata. In 1970 is het opgenomen in het Italiaans register voor druivensoorten als Maceratino. Tegenwoordig wordt er maar op zo’n 100 hectare ribona verbouwd. Klein, maar fijn zou je kunnen zeggen.

_Z903256_DxO%2024

Villa Forano, de producent
Villa Forano is gelegen op 300 meter in de lieflijke heuvels van Le marche bij Appignano Het is gevestigd in een voormalig jachtslot. De huidige structuur is van de achttiende eeuw. Sinds 1966 is het eigendom van de familie Lucangeli, voor wie de cantina de ziel van de onderneming is. Zij beheren 160 hectare waarvan 21 hectare met autochtone wijnstokken van zijn beplant. Tegenwoordig staat het bedrijf onder leiding van Francesco en Chiara en hun toegewijd team. Zij werken samen met de bekende oenoloog Aroldo Bellelli. De wijngaarden zijn optimaal gepositioneerd op de zon en er waait voldoende wind om de druiven gezond te houden. Men verbouwt er: ribona, sangiovese, montepulciano, lacrima en vernaccia nera. Men oogst er met de hand en de definitieve pluk vindt plaats nadat er diverse malen minder geschikte druiventrossen zijn verwijderd. 

_Z7C2964_DxO%2024

Direct na de pluk worden de druiven naar de nabijgelegen cantina gebracht om meteen verwerkt te worden.

_Z7C3407_DxO%2024

Men heeft twee ruimtes in de cantina: staal en hout. In het ene gedeelte staan de RVS-tanks waar veelal de witte wijn wordt gemaakt. De mandflessen van 5 liter worden rechtstreeks uit de RVS-tank gevuld. Verser kun je het niet hebben!

_Z903249_DxO%2024

In dit gedeelte is de opslag van de in houten vaten gelagerde wijnen.

_Z903272_DxO%2024

Hier vindt in houten vaten de fermentatie plaats van de rode wijnen. 

_Z903278_DxO%2024


Met zorgvuldige bewerking van de most.

_Z903296_DxO%2024

Zo ziet wijn in wording eruit.


Bij Villa Forano heeft men een compleet gamma aan wijn. Wit, rosé en rood.
Van uitsluitend Italiaanse druivensoorten en voornamelijk uit Le Marche.

_Z901541_DxO%2024


Le Piagge Colli Maceratesi Bianco Ribona DOC, wit, van de ribonadruif, fermentatie in RVS-tanks.

Monteferro Colli Maceratesi Bianco Ribona DOC, wit, van de ribonadruif, fermentatie gedeeltelijk in RVS-tanks en gedeeltelijk in houten vaten van 20 hl gedurende vijf maanden. Daarna worden de beide delen samengevoegd en op hout gelagerd voor minimaal 12 maanden en daarna nog 6 maanden op fles.

Occhio di Gallo IGT Marche Rosato, een rosé. De naam komt van de typische aanduiding die men in deze streek geeft een een rosé: kippenoog, naar de kleur van een rosé. Druiven: montepulciano, sangiovese en lacrima.

Montelipa Colli Maceratesi Rosso DOC, rood. Druiven: sangiovese,lacrima en vernaccia nera. Fermentatie en opvoeding in houten vaten gedurende een aantal maanden.

Rosso Piceno DOC, rood. Druiven: montepulciano 60% en sangiovese 40%. Fermentatie en opvoeding in houten wijnkuipen en daarna grote houten vaten.

Bulciano Rosso Piceno DOC, rood. Druiven: montepulciano 80% en sangiovese 20%. Fermentatie en opvoeding in houten wijnkuipen en daarna langdurig in barriques.

Naar Le Marche Blog Wijn