LE MARCHE BLOG

serra de’ conti

In Italië zijn er gedurende het hele jaar, met name in de zomer, diverse “Feste e Sagre” zeg maar (volks)feesten. Op de site "eventiesagre.it" staan er al 491 vermeld. Zo zijn er feesten ter ere van de plaatselijke heiligen zoals: Sagra di Pietro e Paulo. Daarnaast zijn er feesten voor alles dat eetbaar is: Ravioli, Stoccafisso, Vongola, Fragole, Lamponi, Stringozzo, Polenta, Zucchina en Tagliatelle en ga zo maar door.

Vaak zijn het lokale feesten waar het dorp massaal voor uitloopt. Soms begint het met een heilige mis of een processie (religieuze feesten), maar altijd eindigt het met eten en drinken. Aan lange tafels en in de keuken het plaatselijke comité dat al maanden bezig is met de voorbereiding. Het is een goede gelegenheid om elkaar weer te zien en met zijn allen bij elkaar te zijn.

Zo is Serra de’ Conti in de provincie Ancona bekend geworden om het “Festa della Cicerchia”. Cicerchia is niet zomaar een erwt, maar een “hervonden” erwtensoort die men zorgvuldig weer heeft opgekweekt in Serra de’ Conti.

Normaal gesproken is dit feest van de cicerchia in november. Dat past wellicht beter bij gerechten met cicerchia, maar dit jaar (2022) was er in mei een lichte, luchtige “di primavera” variant met prachtig zomers weer!

Le%20Marche%20Blog%20LM

Serra de’ Conti is een authentiek vestingstadje in de provincie Ancona. Op twaalf plekken, verspreid door de stad, kon men genieten van diverse gerechten uit de streek met als centraal thema de cicerchia.

_Z7B2043_DxO%20BL

We begonnen natuurlijk bij La Bona Usanza die de cicerchia van Serra de’ Conti op de kaart heeft gezet met als initiator Gianfranco Mancini.

_DSC0764_DxO

Al hun producten zijn authentiek met de smaken van vroeger. 

_Z7B2043_DxO%20BL

Daarna maakten we een fraaie wandeling door de historische straten van de stad die geheel in het teken stond van de cicerchia.

_DSC0764_DxO

Vervolgens namen we een voorafje bij “Incantinò …Ni", na zorgvuldige bestudering van de kaart.

_Z7B2043_DxO%20BL

Fraai gelegen aan de historische stadsmuur met uitzicht over de heuvels. 

_DSC0764_DxO

We namen “Le Marche nel Piatto”, zeg maar “Le Marche" op je bord”, een verzameling van typische gerechten van deze regio. Mooie pils van Wallop en een witte wijn erbij, in het zonnetje. Een goed begin.

_Z7B2043_DxO%20BL

Het liep intussen tegen achten. Dus een goed moment om te gaan eten. Natuurlijk bij  “Il Ristoro La Bona Usanza” de plek waar je authentiek eet.

_DSC0764_DxO

Even later bestelden we bij Gianfranco een mooie Lacrima di Morro d’Alba van Vicari.

_Z7B2043_DxO%20BL

De wijn accordeerde fraai bij ons eten: Zuppa di Cicerchia en ….

_DSC0764_DxO

 Mòsciolo di Portonovo

Naar Le Marche Blog Reis

Na het eten een wandeling door het bruisende Serra de’ Conti en we waren rond middernacht weer thuis. Zo leuk is leven in Le Marche.

Kijk gerust even naar alle foto’s hieronder. De diavoorstelling start door de knop linksonder in het beeld te beroeren. U kunt ook de pijltjes vooruit en achteruit gebruiken.