LE MARCHE BLOG

azienda agricola roberto lucarelli

Azienda Agricola Roberto Lucarelli is gevestigd in Cartoceto, een dorp in het noorden van Le Marche. Cartoceto ligt op 225 meter hoogte in een dal waar de rivier de Metauro doorheen stroomt die de naam geeft aan de mooie witte wijn die hier geproduceerd wordt: Bianchello del Metauro.
Roberto komt uit een familie waar sinds oudsher druiven werden verbouwd en verkocht. Roberto is vanaf 1998 naamgever van "Azienda Agricola Roberto Lucarelli". Vanaf die tijd is hij -in onze ogen bijzonder goed- bezig om van de geteelde druiven zelf mooie wijnen te maken. Niet alleen van de in de streek bekende bianchello en sangiovese, maar ook van internationaal bekende druivensoorten. Op dit moment heeft hij 35 hectaren aan wijngaard en 4 hectaren aan olijfgaard.
Sinds geruime tijd worden de druiven biologisch geteeld, als onderdeel van het doel om respect te tonen voor de omgeving waar de wijn zijn oorsprong vindt.
Wat ons elke keer weer opvalt als wij Roberto bezoeken is de verzorgdheid van de wijngaard en de cantina. Alles is keurig, alsof er vlak van te voren een schoonmaakploeg doorheen gegaan is en in de wijngaard alles net is aangeharkt!
Deze zorgvuldigheid proef je terug in zijn wijnen. En daar doen ze het bij Azienda Agricola Roberto Lucarelli voor.

_Z901409_DxO24

Dit is het gedeelte van de wijngaard waar de bianchellodruif groeit. Alsof je een siertuin van een Engels kasteel bezoekt. 

_Z901432_DxO24

Hier is het hier goed toeven, met een goed glas Bianchello en een mooie kaas- worstschotel bij de hand. En dat is precies wat je bij Roberto kunt doen. Een Aperitivo met dit uitzicht! CinCin!

_Z901463_DxO24

In de cantina (wijnkelder) tref je een mooie collectie RVS- en  grote houten vaten. Bijzonder is dat deze houten vaten op de vlakke kant staan en niet op de bolle kant. Zoiets thuis lijkt me ook wel handig!

_Z7C3062_DxO%20BL

Deze houten vaten hebben een handzamer formaat met een inhoud van 225 liter. Om de wijn rustig te laten rijpen. Het plafond heeft een verlichting die langzaam van kleur verandert. Dit is pas Zen-wijn!

_Z7C3076_DxO%20BL

Azienda Agricola Roberto Lucarelli produceert zo’n 180.000 flessen per jaar. Dan is het handig als je zelf je flessen kunt vullen en voorzien van etiket. In de cantina staat deze machine die volautomatisch de flessen vult, er een etiket op plakt en voorziet van een kurk of schroefdop. Handig.

_Z7B2426_DxO%20BL

Prachtig zijn ze, de trossen bianchello. Het is een droog jaar geweest, maar ze hangen erbij alsof Roberto ze persoonlijk elke dag water heeft gegeven, Esther ze vriendelijk heeft gekieteld en de jongens hebben geroepen: ”Jullie kunnen het."

De wijnen

_Z7D1520_DxO%20def24

La Ripe Bianchello del Metauro DOC, strogeel van kleur met bleekgroene reflecties. Met mooie bloemengeuren van acacia, meidoorn en aan het eind: witte perzik. De smaak is zacht, met een prettige frisheid.

Rocho Bianchello del Metauro DOC Superiore, van de meest optimaal gelegen wijngaarden. Helder strogeel van kleur. Geuren van witte perzik en hinten van brem. De smaak is vol en elegant en toch fris. Mooie, lange nasmaak van rijp wit fruit en amandelen. Gedeeltelijk op houten vaten bewaard. Een serieus glas wijn!

Esther Vino Spumante Brut. Mooie, verrassende mousserende wijn van de bianchellodruif en de verdicchiodruif. Verblijft vijf maanden in RVS tanks tijdens de tweede vergisting voor de fraaie bubbels. Altijd goed!