LE MARCHE BLOG

matelica

Matelica, een van de oudste steden van Le Marche, lieflijk gelegen in de heuvels van het centrale deel van Le Marche, heeft een ontwikkeling doorgemaakt van agrarische gemeente naar een stad die na 1950 zijn belang steeds meer ontleende aan industriële productie op allerlei gebied. Het telt zo’n 10.000 inwoners. Het “centro storico” heeft een indeling die voorkomt uit de middeleeuwen met diverse gebouwen en kerken uit die tijd.

De centrale piazza Enrico Mattei, met zijn achthoekige fontein in witte steen uit 1587, is omringd door een stedenbouwkundig geheel dat eeuwen overbrugt. Daartoe behoren (vanuit de fontein bekeken) het Palazzo del Governo uit 1270 met zijn Torre Civica en daarnaast de Loggia dei Mercanti uit 1511. Links daarvan de Chiesa dei Suffraggio uit 1715 en het Palazzo de Sanctis uit 1814. Tenslotte aan de andere kant van de Torre Cicvica onder andere het Palazzo Ottoni uit 1472 met de (volgens Evert de Rooij in zijn gids over dit deel van Le Marche) elegante Loggietta degli Ottoni.

_Z901799_DxO%2024

Dit is volgens de inwoners van Matelica het ideale plaatje. De fontein (en van daaruit bekeken) het Palazzo del Governo uit 1270 met zijn Torre Civica en de daarnaast gelegen Loggia dei Mercanti uit 1511.

Le%20Marche%20Blog%20LM

Iemand vroeg in de Facebookgroep “Sei di Matelica” wat je moest doen als je met je Nederlandse ouders voor het eerst in Matelica was. Daarop kwam maar één antwoord: een rondje rond de fontein!

_Z7B2043_DxO%20BL

Dat doen wij ook altijd. In de morgen, middag, avond of nacht. Altijd weer mooi, altijd weer anders en altijd weer …. Matelica.

_DSC0764_DxO

Je logeert in Hotel della Loggia, het oudste hotel in Matelica, koopt een lekker broodje en vers afgesneden beleg bij de vriendelijke mensen van de COAL, groet de -aan je rechterhand gelegen- Loggia en wandelt het grote plein op om zittend op de trappen van de fontein met zicht op de Torre Civica je broodje op te eten.

_Z7B2043_DxO%20BL

Dit grote plein is vernoemd naar de beroemdste inwoner van Matelica, en grondlegger van Italië als belangrijke energiespeler op de wereldmarkt: Enrico Mattei. Dit is een beeld van de fontein en het Palazzo Ottoni uit 1472 met de elegante Loggietta degli Ottoni.

_DSC0764_DxO

Het is altijd goed toeven in de Loggia. Je waant je in de middeleeuwen met kooplieden om je heen. Hopelijk zet binnenkort een restaurant hier weer zijn tafels neer. Er gaat niets boven eten op de Loggia met zicht op de fontein!

_Z7B2043_DxO%20BL

In de 19e eeuw was het gebruik dat rijke families gezamenlijk een theater lieten bouwen om allerlei voorstellingen te organiseren. In 1805 werd door de beroemde architect van de Scala In Milaan, Giuseppe Piermarini, begonnen met de bouw van zo’n theater. In de foyer van "Teatro Piermarini" -zoals het theater wordt genoemd- is tegenwoordig een Enoteca gevestigd waar men alle prachtige wijnen van de Verdicchio di Matelica kan proeven.

_DSC0764_DxO

Verdeeld over de zaal en de intieme balcons zijn zo’n 300 zitplaatsen. Regelmatig vinden hier voorstellingen plaats en vormt het "Teatro Piermarini” het culturele centrum van Matelica.

_Z7B2043_DxO%20BL

"Santuario e Monastero di Santa Maria Maddalena” of ook wel "Chiesa della Beata Mattia". Bedevaartsoord en klooster van de orde van de heilige Maria Magdalena. De kerk dateert uit 1225 toen een groep nonnen een klooster stichttten volgens de regels van de Clarissen. De kerk vindt in de 18e eeuw zijn huidige barokke vorm. 

_DSC0764_DxO

De "Beata Mattia", zoals de kerk in de volksmond genoemd wordt, is een plek waar velen zich uit het jachtige leven terugtrekken om de dialoog aan te gaan. 

_Z7B2043_DxO%20BL

De Corso Vittorio Emanuele II is de hoofdstraat van Matelica, waar aan het eind van de middag de “passegiata” plaatsvindt. Dat is het flaneren door de hoofdstraten van een stad of dorp. Zien en gezien worden. Mooie kleren aan, je nieuwste schoenen tonen. Praatje maken, baby aaien en ijsje eten. Even niet in de kleine, warme bovenwoning hoeven zijn. Leven op straat!

_DSC0764_DxO

Piazza Garibaldi, die hebben ze ook in Matelica. Als je zo kijkt is er tussen de foto uit 1932 en 2022 niet zo heel veel veranderd. En dat is goed zo.

_Z7C6025_DxO%20PS24

Matelica heeft diverse Bar’s. Natuurlijk Bar Centrale en andere zoals Bar Picasso op de Piazza Garibaldi. Natuurlijk bij Bar Picasso schilderachtige kopjes waarin de gebouwen weerspiegelen in het schoteltje! En hier hebben ze de mooiste brioche van Matelica, ook niet onbelangrijk.

Na het jaar 2000 is in de mondiale ontwikkeling meer de nadruk komen te liggen op het belang van kleinschaligheid en menselijke maat. Zo ook in Matelica. De landbouw krijgt steeds meer het oorspronkelijk karakter van verbouwen van wat in de streek thuishoort. Daarnaast is er respect voor de traditie en oog voor de kwaliteitsvoordelen die hedendaagse productiemethoden mogelijk maken.

In Italië en bij kenners daarbuiten staat de regio Le Marche bekend door de excellente witte wijn: de “Verdicchio”. Verdicchio wordt in Italië beschouwd als beste begeleider bij visgerechten. Matelica neemt binnen de productie van deze wijn een bijzondere plaats in door het “terroir" en het unieke microklimaat. De "Verdicchio di Matelica" is elegant en puur.