LE MARCHE BLOG

ascoli piceno

Is Ascoli Piceno nu het Urbino van het zuiden van Le Marche of is Urbino nu het Ascoli Piceno van het noorden van Le Marche? Wij vinden ze allebei hun eigen charme hebben. Ascoli is wat intiemer, compacter, minder imponerend en charmanter.

De eeuwen geschiedenis voel je nu nog in deze stad. De rechthoekige opzet van het stratenpatroon heeft zijn oorsprong in de Romeinse nederzetting die hier ooit was. Evert de Rooij beschrijft in zijn reisboek “Het zuiden van Le Marche” uitgebreid de geschiedenis van de stad en je kunt zijn gids gebruiken voor een mooi rondje in en rond Ascoli Piceno.

Net als Urbino is Ascoli Piceno een groot openluchtmuseum. Dwaal eerst even rustig door de smalle straatjes rond het centrale plein en bewonder de oude gebouwen, de 27 kerken, de tientallen torens of bezoek een van de vele musea.
En dan kom je op …… de Piazza del Popolo, een van de mooiste pleinen van Italië. Net als vroeger speelt het openbare leven zich af op dit prachtige plein. Rondom het plein staan veel gebouwen die zeker een bezoek waard zijn. De San Francesco kerk bijvoorbeeld. Deze kerk uit de dertiende eeuw is prachtig versierd en is een typisch voorbeeld van de overgang van de Romaanse naar de Gotische architectuur. Naast de San Francesco is de Loggia dei Mercanti uit 1513. Aan de lange kant staat het Palazzo dei Capitani, zetel van de comune van 1400 tot 1564, met er tegenover een portico met vijftig arcades. Op de hoek met de Via Notai bevindt zich het beroemde Caffè Meletti, een van de beroemdste cafés van Italië, een bezoek meer dan waard.

In Ascoli Piceno kun je ook prima winkelen of genieten van de Italiaanse keuken in een van de vele restaurantjes. Proef bijvoorbeeld eens de Olive Ascolane. Het recept voor deze gevulde, gefrituurde olijven komt uit deze stad. Je kunt niet in Ascoli Piceno geweest zijn zonder de oorspronkelijke Olive Ascolane geproefd te hebben!

_Z7C7121_DxO%20defPS24

Loop door de Corso Mazzini en kijk naar de prachtige gebouwen en winkels om je heen en dan zie je plots de contouren van de Piazza del Popolo. 

_Z7B2043_DxO%20BL

Je passeert eerst de imponerende achterkant van de San Francesco

_Z7C7129_DxO%20PS%2024

En als je -het plein opkomend- naar links kijkt zie je het Palazzo dei Capitani en het beroemde Caffè Meletti.

_Z7B2043_DxO%20BL

Caffè Meletti genoemd naar Silvio Meletti, producent van likeur. Het pand is in 1903 door Silvio Meletti gekocht om er een “Grand Caffé” te openen. In 1907 werd Caffè Meletti geopend en heeft de kenmerkende LIberty stijl van die tijd.

_Z7C7156_DxO%20PS24

Let op de rijk beschilderde plafonds, het mooie houtsnijwerk en de fraaie raampartijen.

_Z7C7141_DxO%20PS24%202

Geniet, letterlijk, van een mooi kopje koffie en laat je ogen dwalen over dit betoverende plein. 

_Z7C7164_DxO%20PS24

Of neem een Affogato al caffè. Met gelato alla crema, caffè espresso freddo en panna montata. Erg lekker!

_Z7B2043_DxO%20BL

Slenter na Caffè Meletti even door en bezoek de Piazza Arringo, een ander fraai plein in de stad. Hier vind je de Kathedraal San Emidio, het Palazzo Vescovile (bischoppelijk paleis met het Museo Diocesano) en de Palazzo Comunale. 

_Z7C7170_DxO%20def%20PS24

Voordat je naar huis gaat: neem hier een portie Olive Ascolane en neem ook een portie mee. Ze zijn verslavend!

Naar Le Marche Blog Reis