LE MARCHE BLOG

terre di serrapetrona

Vernaccia di Serrapetrona DOCG, een unieke wijn
De Vernaccia di Serrapetrona DOCG is de enige wijn met drie fermentaties (vergistingen). Voor elke wijn is fermentatie nodig, een natuurlijk proces waarbij suiker uit de most, in de vorm van glucose en fructose, omgezet wordt in alcohol en kooldioxide. Dit proces wordt veroorzaakt door wijngistcellen. Deze kleine micro-organismen zetten de natuurlijke druivensuikers om in alcohol en koolstofdioxide. Bij dit proces komt niet alleen warmte vrij, maar ook een specifieke geur en smaakcomponenten die verborgen zaten in de most. Most is in de wijnmakerij de naam voor het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van druiven of andere vruchten. Bij de wijnbereiding doorloopt het perssap verschillende stadia: sap, most en ten slotte wijn.

We kennen wijnen die een tweetal fermentaties ondergaan, de zogenaamde mousserende wijnen (Spumante). Hierbij vindt de tweede fermentatie plaats in een roestvrij stalen tank (Metodo Charmat of Metodo Martinotti, bijvoorbeeld Prosecco). Of vindt de tweede fermentatie in de fles plaats (Metodo Traditionale, zoals bij Champagne).

Het unieke aan de Vernaccia di Serrapetrona DOCG is dat het een wijn is die drie fermentaties ondergaat waarvan de laatste fermentatie in roestvrij stalen tanks plaatsvindt.

De eerste fermentatie is de traditionele vergisting: druiven, persen, most en fermentatie (vergisting). Bij de Vernaccia di Serrapetrona wordt een gedeelte van de druiven na het oogsten apart gehouden en enkele maanden aan de lucht gedroogd (Appassimento, bekend van de Amarone). De ingedroogde druiven worden geperst en de dikke most wordt toegevoegd aan de basiswijn die al eerder is ontstaan. Door het hoge suikergehalte in de most zal er een tweede fermentatie plaatsvinden. Hierna ondergaat de Vernaccia di Serrapetrona DOCG een derde fermentatie in roestvrij stalen tanks en dan ontstaan de bubbels (Presa di Spuma).

Dan zijn we er nog niet! De Vernaccia di Serrapetrona DOCG is er in twee varianten: droog (niet zoet) en zoet. De droge variant kan men bijvoorbeeld drinken bij wildzwijn schotel of ander rood vlees. De zoete variant pas perfect bij nagerechten bijvoorbeeld “Ciambelle al vino di Vernaccia”.

placeholder image

We verhalen hier over een proeverij die we met goede vrienden hadden bij Terre di Serrapetrona. We begonnen met een bezichtiging van het fraaie dorp Serrapetrona. 

_Z7C3000_DxO%20BL

Even buiten Serrapetrona bevinden zich de wijngaarden en de cantina van Terre di Serrapetrona. Het kan niet missen!

_Z7C3062_DxO%20BL

De druiven zijn begin juli nog groen van kleur. Ze zullen steeds meer verkleuren naar rood. De vernaccia nera druif wordt laat geoogst (half oktober) en dan zijn veel bladeren al roodbruin gekleurd.

_Z7C3076_DxO%20BL

We kregen van Carla een rondleiding door de wijngaarden en togen daarna -wandelend door het landschap- naar de cantina (wijnkelder).

_Z7B2426_DxO%20BL

Het is altijd een bijzonder gezicht, die mooie glanzende RVS tanks. Hier eentje voor de Robbione, de top rode wijn van Terre di Serrapetrona. De Robbione blijft 12 maanden in deze tank, daarna 36 maanden op 25 hl eiken vaten en aansluitend nog 12 maanden rijping op fles. Het alcohol percentage van de Robbione is een eerbiedwaardige 15%. Een karaktervolle wijn!

_Z7B2432_DxO%20BL

Deze jongens dus, waar de Robbione drie jaar ligt te rijpen. En daarachter meer eiken vaten. Het is goed vertoeven bij Terre di Serrapetrona!

_Z7C6967_DxO%20PS24

Men kan -onder het genot van lekkere hapjes uit Serrapetrona- de wijnen van Terre di Serrapetrona proeven. Aan u de keuze om er drie, vijf of zeven te proeven. Wij vonden ze alle zeven goed.

We proefden: UnBianco, een witte wijn van de pecorinodruif en de sauvignondruif; Blink, een rosé spumante van vernaccia nera; Collequanto, een rode wijn van de vernaccia nera met 18 maanden rijping op houten vaten; Robbione, een volle rode wijn van de vernaccia nera met 36 maanden rijping op houten vaten; Vernaccianera secca, een droge (niet zoete) spumante van de vernaccia nera; Vernaccianera dolce, een zoete spumante van de vernaccia nera en Sommo, een passito (dessertwijn) die 36 maanden op houten vaten heeft gelegen. Allemaal erg lekker (vinden wij).

_Z7C6966_DxO