LE MARCHE BLOG

verdicchio

Verdicchio
Al honderden jaren wordt de verdicchiodruif verbouwd in de heuvels van de Centrale Marche. De naam verdicchio is gebaseerd op het Italiaanse woord 'verde' (groen). Het klimaat in Le Marche is uitgesproken gunstig voor deze druif. Zonnige dagen en koele nachten, de matigende invloed van de Apennijnen en de invloed van de zeewind vanuit de Adriatische zee werken positief op de Verdicchio. Het maakt de Verdicchio de meest karaktervolle inheemse wijn van Italië.

Deze druif groeit het best in goed gedraineerde gronden van kalk en zandsteen. De smaak van de Verdicchio is verfijnd, fruitig met prettige frisse zuren. Omdat deze wijn (in tegenstelling tot de meeste witte wijnen) behoorlijk wat jaren bewaard kan worden is er ook verschil te vinden in body en intensiteit tussen jonge en oude wijnen. De oudere wijnen zijn voller en "kruidiger" van smaak. Karakteristiek voor deze wijnen is de bleekgele kleur met groene reflecties (verde!).

De Verdicchio heeft in de neus een delicaat bouquet met tonen van appel en perzik. En een uitgebalanceerde en droge smaak, met een klein bittertje in de afdronk. De wijn behoort tot de beste witte wijnen van Italië en wordt door sommigen zelfs gezien als Italië’s beste begeleider van visgerechten.

placeholder image

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Verdicchio dei Castelli di Jesi uit de Noordelijke Marche en de Verdicchio uit het meer zuidelijk gelegen Matelica.

De bodemgesteldheid verschilt en in Matelica wordt de warmte van de Adriatische zee getemperd door de Monte San Vicino. Middenachter op de foto.

Dit zorgt ervoor dat de Verdicchio di Matelica meer “mineralig” en “slanker” van smaak is. 

We vertellen meer over een aantal wijnproducenten van de Verdicchio. We beginnen met een producent uit Matelica. Het productiegebied van Matelica is tien maal kleiner dan dat van Jesi. De bodemgesteldheid verschilt, het microklimaat verschilt en de wijnstokken zijn vaak van een andere oorsprong.

_Z7C4075_DxO

Als eerste Azienda Gagliardi. Omdat een wijngaard van hen bij ons om de hoek ligt. Omdat wij Umberto Gagliardi hebben leren kennen op het Italië evenement. Omdat zijn vader als eerste cantina Verdicchio per fles ging verkopen. Omdat Umberto de eerste Verdicchio di Matelica DOCG, een riserva mocht verkopen. Omdat Umberto voorzitter is van Associazione dei Produttori del Verdicchio di Matelica. En omdat hij buitengewoon aardig is en mooie wijnen maakt.

Naar Azienda Gagliardi